Tőzsdézés mindenkinek

Tőzsdézés sorozatunk mottója lehetne akár Lenin 1923-ban, a Pravdába írt cikkének sokat idézett mondása, azaz „először – tanulni, másodszor – tanulni, harmadszor – tanulni”, de tőzsdei kereskedésről beszélünk így nem ildomos kommunista politikusokat idézni. Nézzük tehát erre a célra inkább Warren Buffett-nek, a világ második leggazdagabb emberének egy a CNBC televíziónak adott nyilatkozatában elhangzott mondatát: „A kockázat abból fakad, ha nem tudod mit csinálsz!” Szóval, ha ‘tőzsdézés’ akkor érdemes a tőzsde pontos definíciójával kezdenünk, mégiscsak a megtakarításaink sorsáról van szó.

Warren Buffet - amerikai részvénybefektető és üzletember
Warren Buffett - amerikai részvénybefektető és üzletember

Tőzsde fogalma

A TŐZSDE olyan nyilvános, központosított és szervezett piac, ahol meghatározott árukat (pl. részvények, kötvények, nyersanyagok stb.), meghatározott időben, meghatározott szereplők (tőzsdetagok, mint pl. brókercégek, bankok) adhatnak-vehetnek szigorú eljárási szabályok szerint. A következő felmerülő fontos kérdés az lehet, hogy… 

Miért tőzsdézzünk?

Általánosan megfigyelhető attitűd a tőzsdével, tőzsdézéssel szemben egyfajta tartózkodás, ami nagyrészt annak is köszönhető, hogy hajlamosak vagyunk túlmisztifikálni a részvénypiac működését, beletörődve abba, hogy azt csak a képzett szakemberek érthetik meg.

Közelebbről megnézve azonban kiderül, hogy a részvénypiac bárki számára könnyen áttekinthető, jól szervezett struktúrában működő rendszer, ami megkönnyíti a befektetési döntések meghozatalát. A tőzsde nem csupán a nagy intézményi befektetők játéktere, hanem nagyban támaszkodik a hazai magánbefektetők jelenlétére is.

Az értékpapírok ugyanolyan forgalomképes termékek, mint bármely egyéb árucikk, így azokat a befektetők tetszőleges módon adhatják-vehetik akár egymás között is. Ehhez csak az szükséges, hogy megfelelő partnert találjanak, aki hajlandó velük üzletet kötni, ami –hasonlóan egy gépkocsi adásvételéhez – meglehetősen időigényes és kockázatokkal teli folyamat lehet. A tőzsdei kereskedés éppen ebben nyújt egyedülálló segítséget, hiszen egy helyen koncentrálja az értékpapírok iránti keresletet és kínálatot. Ezzel nemcsak megkönnyíti a megfelelő partner megtalálását, hanem ellátja a befektetőket megbízható árinformációval is. 

Bizonyos értelemben mindenki tőzsdézik

Elsőre furcsán hangzik, de mindenki, akinek bármilyen jövedelme van, amelyből adózik, illetve nyugdíj és egészségügyi járulékokat fizet, az nagy valószínűséggel maga is tőzsdei befektető. A nyugdíjpénztárak és biztosítók ugyanis a tőzsdén fektetik be az általunk befizetett tőkét, és ezáltal a saját jövőbeli vagyonunk függ attól, hogyan is teljesítenek a piacok. Természetesen ennél aktívabb, közvetlenebb kapcsolatunk is lehet a tőkepiacokkal, amennyiben megtakarításainkat tőkepiaci befektetésekkel kívánjuk gyarapítani. A tőzsdei kereskedés minden országban szigorúan szabályozott ügyletmenet szerint zajlik.

Nyilvános tőzsde

Mivel ezek a piacok nagyszámú vevőt és eladót koncentrálnak, fontos, hogy az egymás számára ismeretlen felek között adva legyenek a biztonságos üzletkötés feltételei. Ezt a célt szolgálja a tőzsdék nyilvánossága. A nyilvánosság nem csak az árak alakulásának bárki által történő nyomon követését jelenti, hanem a tőzsdén jegyzett cégek működésének átláthatóságát is. A tőzsdei bevezetés alapfeltétele a nyilvánossá válás, a tulajdonosi kör kiterjesztése. Ez önmagában számos plusz kötelezettséget ró a társaságokra, emellett a tőzsde az egyes kategóriákban egyéb szigorú információszolgáltatási követelményeket szab a cégekre, amelyek tovább növelik a vállalat életének áttekinthetőségét, és ösztönzik a hatékonyságot.

Lehet világcégek részvényese

Összességében tehát elmondható, hogy a tőzsdén lehetőségünk van átlátható körülmények között részesedést szerezni olyan világcégekben, mint például az Apple, a Coca-Cola, a McDonalds vagy a BMW és így részesedhetünk anyagi sikereikből a részvények árfolyamán és az osztalékon keresztül! Emellett a vállalatok részvényeibe történő befektetéssel a fentieken kívül hozzájárulhatunk ezen cégek forráshoz jutásához, így a gazdaság gyarapodásához. Tehát a patrióta beállítottságú befektetők is megtalálhatják számításaikat olyan magyar vállalatok részvényinek a vásárlásával, mint a MOL, a Richter vagy az OTP!

A következő részben terveink szerint a felmerülő különböző KOCKÁZATOKKAL és a legfontosabb kérdéssel, az ezzel mindig ‘jegyben járó’ várható HOZAMMAL foglalkozunk. Ha pedig már megszületett a döntés Önben és belevágna a ‘tőzsdézésbe’, ebben a részben ejtünk majd néhány szót a szükséges kezdeti lépésekről is!

Pusztai Péter
Standards Broker